RSS

Amerykańskie Pancakes – pulchne placuszki

27 Kwi
Bio Produkt Sklep Internetowy zdrowa żywność Bio

Pancakes

Przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego – amerykańskie pancakes, pulchne placuszki, które wyśmienicie smakują na słodko. By cieszyć się ich doskonałą jakością, warto poznać kilka sekretów ich przygotowania.

1. Świeże, zdrowe składniki w temperaturze pokojowej.
To może wydawać się zaskakujące, ale nawet proszek do pieczenia posiada okres przydatności do spożycia – sprawdź to! Wyśmienite pancakes na lutowe poranki Temperatura pokojowa wszystkich składników pomaga natomiast uniknąć ciasta o konsystencji gumy.

2. Wymieszaj i odczekaj
Nie tylko drożdże “pracują” – dla uzyskania idealnego efektu ciasto naleśnikowe wzbogacone proszkiem do pieczenia powinno poczekać około dziesięciu minut zanim znajdzie się na patelni.

3. Dobrze rozgrzana patelnia
Dobrze rozgrzana patelnia jest gwarancją soczystości wielu potraw, nie tylko naleśników. Bardzo wysoka temperatura natychmiast ścina spód smażonego naleśnika, co lepiej chroni go przed utratą wilgoci.

4. Zdrowo beztłuszczowo
Smaż na minimalnej ilości tłuszczu – naleśnik nie powinien w nim pływać. Olej można rozprowadzić równomiernie po patelni np. papierowym ręcznikiem, który przy okazji wchłonie wszelkie nadwyżki.

5. Cierpliwości
Nie odwracaj naleśnika jeśli widzisz, że po jego wierzchu wciąż pływa ciasto. To gwarancja nienagannego kształtu i konsystencji.

Przepis na pancakes:
1 i 1/4 szklanki mąki,
1 jajko,
1 i 1/4 szklanki maślanki,
1/4 szklanki cukru pudru, (zamiast pudru można dodać Xylitol, lub słodzik Tagatoza – dla cukrzyków)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1/4 szklanki oliwy,
szczypta soli.

Całość wymieszać i smażyć – gotowe! Smacznego:)

Artykuł pochodzi z serwisu bioplanet.pl

Reklamy
 
Dodaj komentarz

Opublikował/a w dniu 27 kwietnia 2012 w Przepisy

 

Tagi: , ,

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

 
%d blogerów lubi to: